Ökoiskola

Madarak és Fák napja

Madarak és Fák napja

Az iskolánk 6.A osztályos tanulói a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola közreműködésével megrendezésre kerülő a Madarak és Fák Napja programsorozatra látogattak ki.
Érdekes programok célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítsa, elmélyítse. A gyerekek sok információt kaptak a 2024-es év fájáról, a közönséges bükkfáról, aminek az ültetését is végigkísérték. Játékos természetvédelmi, erdészeti bemutatókat láthattunk, hallhattunk, többek között madárgyűrűzés, odúkészítés.
 
Egészségnap a Bemben!

Egészségnap a Bemben!

Egészségnap a Bemben!
Hagyományainkhoz híven április 26-án megtartottuk iskolánkban az egészségnapot. A védőnő segítségével idén az egészséges táplálkozásra és folyadékfogyasztásra fókuszáltunk. A táncos-és sportos bemutatókat követően a nap folyamán különböző sportágakat próbálhattak ki tanulóink. Délelőtt Dr. Szabó Tünde képviselő asszony is meglátogatta rendezvényünket. Óriási sikere volt a gyerekek körében a felfújhatós exatlon pályának.
Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki támogatta iskolánk színvonalas rendezvényét:
A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ iskolavédőnői, Nyíregyházi Szc Zay Anna Technikum és Kollégium diákjai, Egészségfejlesztési Iroda Nyíregyháza munkatársai, a No Comment Tánciskola, Németh Szabolcs és Enikő karate csoportja, Magyar Mediball Egyesület, Varga Valéria és a Nyíregyházi Ritmikus gimnasztika csoportja, NYSC kardvívói, Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai hallgatói, Nyírség- Hasso Sütőipari és Gabonaipari kft, Keszi-szóda családi vállalkozás, Hungast Csoport, és az Exatrun csapata.
Külön köszönjük az iskola vezetőségének és technikai dolgozóinak pozitív hozzáállását és segítségét, a szülőknek, hogy finomabbnál – finomabb egészséges zöldségkrémekkel tették ízletesebbé a kenyérfalatkákat.
 
Fenntarthatóság

Fenntarthatóság

 
A fenntarthatóság jegyében zajlott az elmúlt hét az 1. a osztályban.
A környezet, az élővilág megőrzésének fontosságát már a legkisebbekkel is meg kell ismertetnünk. Ennek legjobb formája a játékos és élményalapú tanulás, amely fenntartja a gyerekek érdeklődését.
A kicsik megismerhették a hulladékok típusait, azok kezelésének módját. Beszélgetőkörben elmondhatták, hogyan kell szelektíven hulladékot gyűjteni, és azokat újrahasznosítani. Változatos munkaformákkal és tevékenységekkel tettük életszerűvé a feladatokat. A kisdiákok nagyon motiváltak voltak a feladatokra, szívesen foglalkoztak az őket körülvevő világ megóvásával.
Föld napja

Föld napja

Föld Napja a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolában
A fenntarthatóság, azaz a minőségi fejlődés elengedhetetlen feltétele az életünknek. A természet történéseinek megóvása, védelme a legfontosabb feladataink egyike. Ezért is kapcsolódtunk be a Fenntarthatósági Témahét program sorozatába.
Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A világméretű rendezvényhez hazánk 34 éve csatlakozott. Mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.
Iskolánk számára nagyon fontos feladat, hogy tanulóinkat környezettudatos életre neveljük.
A Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódva szerveztük meg komplex természetvédelmi versenyünket, melynek keretén belül dolgoztuk fel a jeles napokat – a Víz Világnapját, a Föld Napját és a Madarak Fák Napját.
A jó hangulatú versenyen a gyerekek nagy lelkesedéssel, vidáman csinálták a feladatokat.
I. hely: 5.c
II. hely: 5.a
III. hely:6.b
Gratulálunk a csapatoknak!
Kertészkedtünk
https://www.facebook.com/nyhbemisk/posts/pfbid02NCJBfhCiKfdJT6Tk7hanXgrXcf73gYdpNBXXGhaUBqvGbNCn5nr68UoLYKkDhmTLl

Kertészkedtünk

Iskolánk ökoiskola, illetve ökoiskolai hagyományokkal rendelkezik, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjainkat a természet szeretetére, környezettudatos gondolkodásra és magatartásra neveljük.
A fenntarthatósági témahét keretén belül a kertészkedéssel ismerkedhettek meg a gyerekek. A szülői munkaközösség segítségével raklapok érkeztek iskolánkba, amiket magaságyás készítéséhez használtunk fel, melybe különböző rétegek kerültek. Az udvaron található fák frissen metszett ágai, komposzt és kerti föld is. Ebbe a keverékbe kerültek bele a zöldségmagvak. Minden folyamatban a gyerekek is aktívan részt vettek, így elméleti ismeretek megszerzése mellett, gyakorlati tevékenységeket is végeznek a tanulók, ezzel gyarapítva tudásukat. Köszönjük a segítségét a szülőknek és dr. Ulrich Attila alpolgármester úrnak, akik sokat segítettek a magas ágyások elkészítésében.
Föld napja

Föld napja

Komplex óra az 1. c osztályban.
Ma a Föld napja alkalmából Badgi Bella: A Föld dalának szövege és dallama segítette a Varázs erdő festői munkáját. A fenntarthatòsàgi hét keretében tartottuk a közös órát. Kati néni és Era néni
Virágosítás

Virágosítás


Évek óta hagyomány iskolánkban, hogy az iskola környezetének szépítését a gyerekek és tanáraik együtt végzik. A gyerekek vidám virágokkal érkeztek reggel az iskolába, amiket a délelőtt folyamán el
is helyeztek a virágládákba és az iskola előtti kerítés mellé. A technikai dolgozók segítségünkre voltak az elszáradt nyári növények kiszedésében, elvitelében és komposztálásában. A munkálatokat
innentől a tanulók végezték. Diákok alaposan fellazították és előkészítették a talajt a kis palánták
elültetéséhez.
Hálásan köszönjük a szülői munkaközösségnek a szép virágokat, a kollégák segítségét, és a gyermekek
környezetszépítő munkáját.

LINK

Víz világnapja a BEMben

Víz világnapja a BEMben

Karácsonyi madárfánk készítés

Karácsonyi madárfánk készítés

Karácsonyi Madárfánk Készítő Felhívás
A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola a diákok részére meghirdette a „Karácsonyi Madárfánk Készítő Felhívást”, amelyen sok, szorgos gyermek vett részt. 2023 december 7-én délelőtt, az állatvédelemért aktívan tenni vágyó gyerekekkel, Natkóné Vojtó Laura- és Urbán-Boiskó Zsuzsa tanár nénikkel közösen készítettek madárcsemegéket az iskolánk tankonyhájában. Mindenkit csodálattal tölt el a madarak hangja és röpte, így nyilván nem kell senkit meggyőzni a téli gondoskodás fontosságáról. Megbeszéltük, hogy mivel etethetjük őket és hogyan készíthetjük el az ízletes csemegéket. A madártáplálék akkor jó, ha nagy energiatartalmú és olcsó, hiszen a 4-5 hónapig is tartó etetés során minden nap kell gondoskodni a kertünkbe szokott madarakról. Az etetőinket látogató vendégek számítanak a napi rendszerességgel kihelyezett táplálékra és nem tesznek meg fölöslegesen nagy távolságokat azért, hogy más élelem után keressenek.
Télen az udvarunkba szoktatott madarak nagy valószínűséggel tavasszal is a környéken maradnak, fészket raknak és énekelnek, állandó élettel töltik meg az iskola udvarát, mi pedig gyönyörködhetünk bennük.
 
Állatvédelmi Témahét
Ligula ultrices

Állatvédelmi Témahét

Október 2-15. között tartott az Állatvédelmi Témahét, melyben ismét részt vett iskolánk 2.a, 2.b és 3.b osztálya. A program keretein belül előadást tartott a felelős állattartásról dr. Egri Szilvia állatvédelmi szakjogász, majd online játékos feladatok kvízkérdéseivel a gyerekek elmélyítették az új ismereteket. A témahét „Titkos Projekt” elnevezésű kihívását is teljesítettük a logó megformálásával. A hét folyamán ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba is, ahol többek között kígyó és teknős simogató is színesítette a programunkat. A program zárásaként kreatív kézműves foglalkozások keretében felelevenítettük az Állatparkban átélt emlékeket. A tanulók jutalmul könyvjelzőket kaptak az aktív részvételért.

 

Képek

Állatok világnapja
Ligula ultrices

Állatok világnapja

Az Állatok Világnapját október 4-én ünnepeljük.
Iskolánk tanulói osztályplakátokat készítettek állataikról, a tanórákon játékos állatokkal kapcsolatos feladatokat oldottak meg,
ellátogattak a Nyíregyházi Állatparkba, és kiskedvencüket is megmutathatták az állatszépségversenyen.
 
További képek:
 
Erdők hete

Erdők hete

A 2.b osztály az Erdők hete keretében a NYÍRERDŐ Zrt. által szervezett „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel” elnevezésű programon vett részt a Sóstói-erdőben, ahol többek között az erdészek munkájával ismerkedhettek meg a gyerekek a makkvetéstől egészen a fa felhasználásáig. A látványos,több állomással kialakított, tanösvény-jellegű erdei sétán az erdészek bemutatták az erdőben zajló munkákat, hogy melyik fát és hogyan kell kivágni, mire használjuk a fát, és hogyan hoznak létre új erdőt. Ezen kívül egy csemetét is elültettünk közösen. Sok hasznos tudnivalóval gazdagodtak a tanulók és nagyon jól érezték magukat.

2022 október

További képek

Mosoly Manó mosolya

Mosoly Manó mosolya

November a fogápolás hónapja. A 2022/23-as tanévben is meghirdetjük az ötödik osztályos tanulóink részére a fogápolási versenyt! Egy jó hangulatú délutánt töltöttünk el a gyerekekkel,  hol a kikapcsolódás mellett sok érdekességet is  megtudhattak, valamint megmutathatták mi mindent tudnak a fogápolásról, egészségről! Igazán
fontos, a mindennapi életben jól alkalmazható ismereteket szereztünk!
2022. november 29.

 

További képek

Madáretető készítő verseny

Madáretető készítő verseny

A Bem iskola tanulói tudják, hogy milyen fontos az itt telelő kismadarak etetése. Több osztályban
terveztek és alkottak a gyerekek. Akadt, aki szülői, nagyszülői segítséget kért otthon. Nagyon szép
darabok születtek az együttes munkából. Voltak olyan gyerekek és szülők, ahol szárnyalt a fantázia,
és mesébe illő madárvendéglők és madárlakok készültek. Az alkotásokat kiállítottuk a gyerekek nagy
örömére. Tanulókból álló zsűri rangsorolja a munkadarabokat. A kiállítás végeztével a madáretetők
kikerülnek az iskolánk udvarára, de lesznek olyan darabok is, amelyek más intézmény udvarát
ékesítik. A tanulók feladata a kihelyezett etetők folyamatos feltöltése magvakkal. A beleszórt
eleségre a kis madarak hamar rátalálnak, majd tavasszal és nyáron meghálálják a gondoskodást.
2021.december

 

Képek